Religionsfrihet i skolen, sa du? I wish.

Det er spesielt dette med kirka i jula jeg reagerer på. Dagens praksis er noenlunde slik: Alle elever skal i kirka for å høre juleevangeliet, synge et par salmer, høre presten si noen ord om Jesus, samfunnet og sånt, og så rusler man hjem igjen. Det finnes en mulighet for fritak, der foreldre må be om at deres barn ikke skal i kirka.

Disse barna skal få et «alternativt opplegg» på skolen. Innholdet i dette opplegget er opp til hver enkelt skole å bestemme. Jeg stiller ikke spørsmålstegn ved kvaliteten i disse oppleggene.

Men! Men! Men!

Skolen skal være religionsnøytral og inkluderende. RLE er faget som skal lære oss om, vel, religion, livssyn og etikk. Skolen skal fungere for alle elever, samme hvilken bakgrunn de kommer fra. Å ha en skolepraksis som favoriserer kristendommen i det flerkulturelle, sekulære Norge er mildt sagt merkelig.

Jada, kristendommen ligger i den norske kulturarven. Det er i seg selv ikke noe problem.

Problemet er at «vi», altså etniske nordmenn som har kristendommen i vår kulturarv, «krever» at vi skal tasse i kirka for å få vår årlige hykler-fix, mens «alle andre» må være igjen på skolen og tegne, eller noe. Hvilke signaler sender man til nye nordmenn som ikke deler den kulturarven eller ateistiske foreldre som ikke ønsker at deres barn skal eksponeres for gudstjenester i skolens regi, når man legger opp til en så åpenbar splitting av elevene og foreldrenes livssyn?

Ok, så i realiteten er skolevirkeligheten i Norge slik: Enten er du med oss i kirka, eller så står du igjen på utsida.

Det holder ikke for min del. Jeg liker ikke å være en del av et skolesystem som praktiserer religiøs favorisering under dekke av norsk kulturarv.

Jeg har to løsningsforslag:

1) Kutt ut julegudstjenesten. All religionsrelatert undervisning skal kun foregå på skolen i nøytrale former, hvor hver enkelt lærer/skole bestemmer innholdet. Alle elever deltar i all religionsundervisning, ingen fritak. Nokså likt dagens opplegg, men uten julegudstjeneste, altså.

2) Alle religioners høytider markeres likt, og skolen drar til moskeer, synagoger og templer for å delta i en «skoleseremoni» (tenk julegudstjeneste). Der hvor besøk ikke er mulig av praktiske årsaker, sørger skolen for å få en religiøs lærd til å besøke skolen for å holde seremonien der. Det skal foregå et nøytralt for- og etterarbeid til alle seremonier, der man ser på årsaker til høytiden, betydning i religionen. Kanskje kan foreldre eller andre i lokalsamfunnet bidra med en «smakeprøve» av den sivile feiringen i form av matretter, drikke, musikk, dans og klesdrakter? I løpet av ti års skolegang skal man ha tatt del i like mange seremonier i hver av de ulike trosretningene, foretatt en sammenligning av religiøse tradisjoner, funnet likheter og ulikheter, argumenter for og mot dagens praksis, og så langt det er mulig forsøkt å finne vitenskaplige oppdagelser vedrørende de religiøse påstandene. (Var Jesus født i desember etc) Ingen fritak.

Og for den ikke-troende delen av samfunnet, kan man kanskje drøfte hvilke samlende tradisjoner man har eller kan lage for et samfunn uten religion? Der hvor ingen ytre faktor bestemmer når en høytid eller felles sosialt samlingspunkt skal inntreffe, hvordan skal vi enes om felles høytid? Fellesferie? Solverv? Nyttår er i og for seg ikke en religiøs markering, utover at vi bruker kristen tidsregning. Etc…..

Skolen er et sekulært sted som ikke skal favorisere trosretninger. Jeg mener at alle religioner og livssyn bør respekteres likt, og vurderes likt. Alle religioner og livssyn, som alle andre meninger og påstander, bør eksponeres for vitenskaplig etterprøving, også av «sine egne» i skolen. Så får det være opp til hver enkelt elev å ta stilling til hva de evt ønsker å tro på når de fyller 18.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s